Małe psotniki

Dowcip śmieszy dopóty, dopóki to nie ty dostaniesz tortem w twarz.

Stephen King


Nazwa: Erkling (ang. Erkling)

Klasyfikacja MM: X X X X

Występowanie: Schwarzwald, Niemcy. 

Wygląd: Erkling jest stworzeniem podobnym do elfa; jest większy od gnoma (przeciętnie 3 stopy wzrostu) i ma spiczastą twarz.

Zachowanie: Chichocze piskliwie, co bardzo podoba się dzieciom, które stara się odciągnąć od opiekunów i pożreć.

Dodatkowe informacje: Niemieckie Ministerstwo Magii wprowadziło ścisły nadzór nad Erklingami, dzięki czemu w ciągu ostatnich kilku wieków liczba zabójstw dzieci znacznie zmalała, a ostatni znany przypadek ataku Erklinga na sześcioletniego czarodzieja Brunona Schmidta zakończył się śmiercią stworzonka, które zostało przez ojca chłopaka silnie uderzone w głowę składanym kociołkiem.


Nazwa: Pogrebin (ang. Pogrebin)

Klasyfikacja MM: X X X

Występowanie: Rosja. 

Wygląd: Pogrebin jest rosyjskim demonem, który osiąga najwyżej stopę wzrostu, ma włochate ciało i gładką, nieproporcjonalnie dużą, szarą głowę.

Zachowanie: Pogrebiny ciągnie do ludzi, którym lubią towarzyszyć, kryjąc się w ich cieniu, a kiedy właściciel cienia odwróci się w ich stronę, kulą się, przypominając błyszczący, okrągły kamień. Jeśli Pogrebin będzie podążał za człowiekiem przez wiele godzin, jego ofiarę ogarnie uczucie zniechęcenia, po czym pogrąży się w letargu i depresji. Jeśli ofiara się zatrzyma, opadnie na kolana i zacznie rozpaczać nad bezsensownością życia, Pogrebin rzuci się na nią i będzie starał się ją pożreć. Łatwo jest jednak odeprzeć Pogrebina prostymi urokami i zaklęciami otumaniającymi. Skutkuje też danie mu solidnego kopniaka.


Nazwa: Topek (ang. Imp)

Klasyfikacja MM: X X

Występowanie: Wielka Brytania i Irlandia. (Tu Newt Skamander się myli. Topki spotyka się i w Polsce, w woj. olsztyńskim, zob.: Encyklopedia demonów Barbary i Adama Podgórskich, Wydawnictwo Astrum, 2000)

Wygląd: Czasami mylony z chochlikiem. Są podobnego wzrostu (6-8 cali), ale w przeciwieństwie do chochlika Topek nie potrafi latać i nie jest tak jaskrawo ubarwiony (Topki mogą mieć maść od ciemnobrązowej po czarną).

Rozmnażanie: Podobnie jak elfy, z tą różnią, że Topki nie przędą kokonów. Młode wykluwają się w pełni uformowane, mają około cala wzrostu.

Pożywienie: Żywi się małymi owadami.

Zachowanie: Ma zbliżone do chochlikowego błazeńskie poczucie humoru. Lubi tereny wilgotne i bagniste, często można go spotkać nad brzegami rzek, gdzie uprzyjemnia sobie czas, podstawiając nogę lub popychając niczego nie

spodziewających się przechodniów.