Wyprawa do lasu

Jeżeli jestem sam w lesie, nie może mnie spotkać żadna podłość, nie mogę usłyszeć kłamstwa ani świstu bata.

Ryszard Kapuściński 


Nazwa: Nieśmiałek (ang. Bowtruckle)

Klasyfikacja MM: X X

Występowanie: Zachodnia Anglia, południowe Niemcy oraz niektóre lasy Skandynawii.

Wygląd: Jest niewielkim (do 8 cali wzrostu) stworzeniem wyglądającym jakby w całości składał się z gałęzi, kory i pary oczu. 

Pożywienie: Żywi się insektami (korniki) i nie gardzi również jajeczkami elfów.

Zachowanie: Są strażnikami drzew, z których produkowane są różdżki. Nieśmiałki są pokojowo nastawione, ale jeśli drzewu, na którym mieszka, coś zagraża, rzuca się na drwala lub dendrologa i stara się wydrapać mu oczy swoimi długimi, spiczastymi palcami. Aby odwrócić uwagę nieśmiałka należy podać mu trochę korników, a kiedy zwierzątko będzie nimi zajęte, szybko pobrać drewno. 


Nazwa: Szpiczak (ang. Knarl) 

Klasyfikacja MM: X X X

Występowanie: Północna Europa i Ameryka. 

Wygląd: Szpiczak wygląda jak zwykły jeż.

Zachowanie: Szpiczaki są bardzo nieufne. Najprostszym sposobem odróżnienia szpiczaka od jeża jest podanie im czegoś do jedzenia (np. miskę mleka). Zwykły jeż przyjmie jedzenie z wdzięcznością, natomiast szpiczak pomyśli, że właściciel chce go otruć i we wściekłości zniszczy mu ogród. 


Nazwa: Żabert (ang. Clabbert)

Klasyfikacja MM: X X

Występowanie: Pochodzi z południowych stanów Ameryki, ale obecnie spotykany jest na całym świecie.

Wygląd: Żabert przypomina krzyżówkę małpy z żabą. Jest bezwłosy, a jego gładką zieloną skórę pokrywają cętki. Między palcami górnych i dolnych kończyn ma błony pławne. Ręce i nogi żaberta są długie i giętkie, co pozwala mu poruszać się pośród gałęzi ze zwinnością orangutana. Z głowy wyrastają mu krótkie rogi, a jego szerokie usta sprawiają wrażenie, jakby cały czas się uśmiechał, ukazując przy tym ostre jak brzytwa zęby. Najbardziej charakterystyczną cechą żaberta jest jednak duży bąbel pośrodku czoła, który przybiera szkarłatną barwę i zaczyna błyskać, gdy zwierzę wyczuje niebezpieczeństwo. 

Pożywienie: Żywi się głównie małymi jaszczurkami i ptakami.

Dodatkowe informacje: W przeszłości amerykańscy czarodzieje trzymali żaberty w ogródkach, aby ostrzegały ich przed zbliżającymi się mugolami, ale Międzynarodowa Konfederacja Czarodziejów wprowadziła kary, który w dużym stopniu ukróciły ten proceder. W nocy widok drzewa pełnego błyskających światełek żabertów, chociaż bardzo efektowny, wzbudzał zdziwienie u mugoli, którzy dopytywali się swoich sąsiadów, dlaczego w czerwcu zapalają bożonarodzeniowe lampki.