Żmijoząb Peruwiański

Nazwa: Żmijoząb Peruwiański (ang. Peruvian Vipertooth)

Występowanie: Peru; Smocze rezerwaty na całym świecie.

Wygląd: Jest najmniejszą rasą Smoka, a ponadto najszybszą. Mierzy jedynie 15 stóp, ma łuskę koloru miedzi z czarnym pasem na grzbiecie i krótkie nogi. Posiada również wyjątkowo jadowite kły.

Rozmnażanie: Jajo Żmijozęba ma kolor błękitny z miedzianymi przebarwieniami.

Pożywienie: Żywi się głównie kozami i krowami, ale pod koniec XIX wieku tak się rozsmakował w ludziach, że Międzynarodowa Konfederacja Czarodziejów była zmuszona wysłać do Peru łowców, którzy przetrzebili zbyt szybko mnożącą się populację Żmijozębów.