Czarny Hebrydzki

Nazwa: Czarny Hebrydzki (ang. Hebridean Black)

Występowanie: Hebrydy należące do Wielkiej Brytanii; Smocze rezerwaty na całym świecie.

Wygląd: Osiąga do 30 stóp długości, ma szorstkie czarne łuski, błyszczące fioletowe oczy, a wzdłuż grzbietu rząd małych, ostrych jak brzytwa wyrostków kostnych. Ogon Smoka Hebrydzkiego zakończony jest szpikulcem w kształcie grotu strzały, a skrzydła przypominają skrzydła gigantycznego nietoperza.

Rozmnażanie: Młode wykluwają się z włochatych, bladofioletowych jaj w zgniłozielone paski. Na szczycie skorupy wyrastają skręcone włókna, które przy narodzinach rozsuwają się na boki. 

Pożywienie: Żywi się głównie drobną zwierzyną, chociaż zdarza mu się porywać duże psy, a nawet bydło. 

Zachowanie: Ten brytyjski Smok jest bardziej agresywny od swojego Walijskiego kuzyna. Wymaga olbrzymiego terytorium (przynajmniej 100 mil kwadratowych na jednego osobnika). Jeśli możemy przyrównać Czarnego do jakiegoś zwykłego stworzenia byłby to zapewne wyjątkowo energiczny szczeniak. Smoki tej rasy uwielbiają zabawę na świeżym powietrzu, która dla nich jest niezwykłą frajdą - dla ludzi zaś może okazać się śmiertelnie niebezpieczna.

Rodzina MacFusty — czarodziejski klan żyjący na Hebrydach w Szkocji. Od wielu pokoleń jego członkowie zajmują się opieką nad Czarnymi Hebrydzkimi.