Norweski Kolczasty

Nazwa: Norweski Kolczasty (ang. Norwegian Ridgeback)

Występowanie: Norwegia; Smocze rezerwaty na całym świecie.

Wygląd: Norweski Smok Kolczasty jest podobny do Rogogona, ale zamiast kolców na ogonie może się poszczycić wyjątkowo wydatnymi kolcami wzdłuż grzbietu. Mierzy do 20 metrów długości, a jego waga sięga około 3 ton. Norweskie dzięki swojej w miarę "lekkiej" wadze są naprawdę zwinne, co przydaje się w walce. Mają delikatnie wysunięte łuski i jeśli się jest dobrym alpinistą można się po nich wspiąć. Kolce -  im bliżej łba, tym są twardsze, a przy ogonie są dość wrażliwe i mniejsze. Złamanie jakiegoś rogu jest niezwykle bolesne, można to przyrównać do wyrywania paznokci. Smok przez to staje się agresywniejszy i wrażliwszy na ból. Niestety kolce, tak jak pazury, nie odrastają.

Rozmnażanie: Jaja Norweskiego są koloru czarnego.

Pożywienie: Bydło, trzoda chlewna i dzikie zwierzęta.

Zachowanie: Jest nadzwyczaj agresywny w stosunku do osobników własnego gatunku i obecnie należy do mniej licznej rasy Smoków.

Dodatkowe informacje: Młode opanowują umiejętność ziania ogniem wcześniej niż inne rasy (między 1 a 3 miesiącem życia). Ponadto w serii dowiadujemy się, że jego ukąszenia są jadowite, choć nie w tak dużym stopniu jak Żmijozęba.

Norweskie Kolczaste to jedyna rasa Smoka, która poluje też na zwierzęta wodne, o czym świadczy incydent z 1802 roku, kiedy to Kolczasty upolował wieloryba u wybrzeży Norwegii.