Opalooki Antypodzki

Nazwa: Opalooki Antypodzki (ang. Antipod Opaleye)

Występowanie: Nowa Zelandia, Australia; Smocze rezerwaty na całym świecie.

Wygląd: Ma opalizujące perłowe łuski i lśniące, wielobarwne bezźrenicowe oczy, od których wywodzi się jego nazwa. Barwa jego oczu zależy od nastroju: niebieski występuje najczęściej po przebudzeniu (podobnie jest u ludzi - kiedy się rodzimy mamy właśnie taki kolor oczu); zielony przy codziennym odpoczynku; czerwony kiedy jest zdenerwowany; brązowy kiedy jest głodny a żółty gdy czuje zagrożenie. Zieje jaskrawoczerwonym ogniem i waży od 2 do 3 ton.

Rozmnażanie: Jaja Opalookiego są bladoszare, nieświadomi mugole mylą je czasem ze skamielinami.

Pożywienie: Jego ulubionym pokarmem są owce, ale znane są przypadki polowania na większe ofiary.

Zachowanie: Jak na Smoka nie jest zbyt agresywny i rzadko zabija jeśli nie jest głodny. Chociaż jest to nietypowe dla Smoków Opalooki woli zamieszkiwać doliny, a nie góry. 

Dodatkowe informacje: Opalooki Antypodzki jest uznawany za najpiękniejszą rasę Smoka, jest też na tyle łagodny, że daje się przytulić.

Z Opalookim związany jest incydent z końca lat 70. kiedy to samiec przegnany ze swojego terytorium przez samicę wpadł w szał i zmasakrował stado kangurów.