Rogogon Węgierski

Nazwa: Rogogon Węgierski (ang. Hungarian Horntail)

Występowanie: Węgry; Smocze rezerwaty na całym świecie.

Wygląd: Przypomina wielką jaszczurkę pokrytą czarnymi łuskami. Ma żółte oczy, rogi barwy wypolerowanego brązu i tak samo ubarwione kolce sterczące z długiego ogona.

Rozmnażanie: Jaja Rogogona mają bardzo grubą skorupkę koloru cementu; młode rozbijają je za pomocą kolców na ogonie, które są już dobrze wykształcone w momencie wyklucia.

Pożywienie: Żywią się kozami, owcami i, jeśli tylko im się uda, ludźmi. 

Zachowanie: Przypuszczalnie najgroźniejszy ze wszystkich Smoków, nazywany często Królem Smoków.  

Dodatkowe informacje: Rogogon zieje ogniem na wyjątkowo dużą odległość (do 50 stóp).