Spiżobrzuch Ukraiński

Nazwa: Spiżobrzuch Ukraiński (ang. Ukrainian Ironbelly)

Występowanie: Ukraina; Smocze rezerwaty na całym świecie.

Wygląd: Jest to największa rasa Smoków, której osobniki osiągają wagę nawet 6 ton. Ma metalicznie szare łuski, oczy koloru głębokiej czerwieni i wyjątkowo długie, najostrzejsze szpony ze wszystkich ras. Jeśli ktoś najdzie choćby ich fragment - może zbić fortunę. 

Rozmnażanie: Samica składa bladoturkusowe jaja z czarnymi kolcami u szczytu.

Pożywienie: Bydło, trzoda chlewna i dzikie zwierzęta.

Zachowanie: Chociaż jest pękaty i powolny Spiżobrzuch Ukraiński jest niezwykle niebezpieczny, zdolny do zdruzgotania budynku, na którym wyląduje.

Spiżobrzuchy są pod stałą obserwacją ukraińskich czarodziejów-specjalistów od incydentu w 1799 roku kiedy to jeden z tych Smoków porwał z Morza Czarnego łódź żaglową (na szczęście pustą).